Možganski tumor vzroki

Možganski tumorji, ki se začnejo v možganih
Primarni možganski tumorji izvirajo v možganih samih ali v tkivih blizu njih, torej v možganski mreni, lobanjskih živcih, hipofizi ali epifizi. Primarni možganski tumor se začne, ko normalne celice pridobijo napake v DNK. Te mutacije omogočajo rast celic in deljenje, medtem ko zdrave celice umirajo. Rezultat je masa nenormalnih celic, ki tvori tumor.

Primarni možganski tumorji so mnogo manj pogosti, kot so sekundarni možganski tumorji, pri katerih se začne rak na drugem mestu in se širi v možgane. Obstajajo številne različne vrste primarnih tumorjev. Najpogostejši tumorji so gliomi, ki nastanejo zaradi maligne preobrazbe celic opornega možganskega tkiva, imenovanega glija. Med te celice spadajo astrociti in oligodendrociti. Tako se tumorji, ki izvirajo iz astrocitne vrste celic, imenujejo astrocitomi, tisti, ki nastanejo iz oligodendrocitne vrste celic, pa so oligodendrogliomi. Oligodendrogliomi so znatno redkejši, saj po literaturi predstavljajo manj kot 10 odstotkov vseh gliomov. Glede na histološke značilnosti, stopnjo malignosti in s tem tudi napoved oziroma potek bolezni astrocitome in oligodendrogliome delijo še na tri stopnje: I., II. in III., pri čemer tumorji III. stopnje, t. i. anaplastični astrocitomi ali oligodendrogliomi, rastejo hitreje in so zato bolj maligni. Obstajajo tudi mešani tumorji, ki so sestavljeni iz prve in druge vrste tumorskih celic, torej iz astrocitov in oligodendrocitov; ti se imenujejo oligoastrocitomi. K astrocitni vrsti tumorjev spada še IV. stopnja malignega tumorja, ki ga imenujejo glioblastom multiforme. Zanj je značilno, da je najbolj nezrel, kar pomeni, da so celice izgubile značilnosti normalnih celic, zaradi česar tumor raste najhitreje. Od vrste tumorja, stopnje malignosti in histoloških značilnosti je odvisno nadaljnje zdravljenje.



Rak, ki se začne drugje in se širi v možgane
Sekundarni (metastatski) možganski tumorji so tumorji, ki so posledica raka, ki se začne drugje v telesu in potem metastazira v možganih. Sekundarni možganski tumorji se najpogosteje pojavijo pri ljudeh, ki imajo anamnezo raka. Vendar je v redkih primerih lahko metastatski možganski tumor lahko prvi znak raka, ki se je začel drugje v telesu.

Sekundarni možganski tumorji so veliko bolj pogosti kot so primarni možganski tumorji. Vsako rak se lahko razširi na možgane, najpogostejši krivci pa so:


  • rak na dojki
  • rak debelega črevesa
  • rak ledvic
  • pljučni rak
  • melanom