Možganski tumor simptomi

Pojav simptomov možganskega tumorja je odvisen predvsem od dveh dejavnikov. Velikosti tumorja in njegovega mesta. Trenutek, ko simptomi možganskega tumorja postanejo očitni bodisi tistemu, ki tumor ima ali pa ljudem okoli njega, je pomemben mejnik v diagnozi in zdravjenju tumorja na možganih.

Simptomi možganskih tumorjev se spreminjajo glede na vrsto tumorja in njegovo lokacijo. Ker različna področja možganov nadzorujejo različne funkcije v telesu, področje, kjer se tumor nahaja, vpliva na način kako se simptomi udejanjajo.

Nekateri tumorji nimajo nobenih simptomov, dokler ne postanejo precej veliki in nato povzroči resno in hitro poslabšanje zdravlja. Drugi tumorji imajo lahko simptome, ki se razvijajo počasneje in bolj postopoma.

Skupni začetni simptom možganskega tumorja je glavobol. Pogosto se ne odzivajo na običajna zdravila proti glavobolu. Vendar pa pomnite, da večina glavobolov ni povezanih s tumorji v možganih.




Drugi simptomi vključujejo:

Napadi
Spremembe govora ali sluha
Spremembe vida
Težave z ravnotežjem
Težave s hojo
Otrplost ali mravljinčenje v rokah ali nogah
Težave s spominom
Osebnostne spremembe
Nezmožnost koncentracije
Pomanjkljivosti v enem delu telesa

Pomembno je, da si zapomnite, da te simptomi lahko pomenijo veliko različnih stvari in da ste o možganskem tumorju lahko prepričani šele po posvetu z zdravnikom.